Contact Form

Name

Email *

Message *

Cari Blog Ini

Applebaum Om Afd Ryssarna Har Jobbat Foer Detta

Applebaum om AFD: Ryssarna har jobbat för detta

Bakgrund

Alternative für Deutschland (AFD) är ett tyskt politiskt parti som grundades 2013. Partiet är känt för sin invandringskritiska och EU-kritiska hållning, och har anklagats för att ha kopplingar till högerextrema och nazistiska rörelser. I ett tal den 22 juni 2022 anklagade den amerikanska författaren och historikern Anne Applebaum AFD för att vara en del av en större rysk ansträngning att undergräva Tyskland och andra västländer.

Applebaum pekade på det faktum att AFD:s ledare, Alice Weidel, träffat ryska tjänstemän vid flera tillfällen och att partiet har tagit emot donationer från ryska källor. Hon hävdade också att AFD har spridit rysk propaganda och desinformation, till exempel genom att förneka ryska krigsförbrytelser i Ukraina.

Rysslands roll

Applebaum är inte den första som anklagar Ryssland för att stödja AFD. Ett antal andra experter har också pekat på de nära banden mellan de två organisationerna. En rapport från den tyska säkerhetstjänsten BfV 2021 drog slutsatsen att Ryssland "har ett strategiskt intresse av att undergräva den tyska demokratin och samhället" och att AFD är en av flera organisationer som Ryssland använder för detta ändamål.

Ryssland har en lång historia av att lägga sig i andra länders inrikespolitik. Under sovjettiden stödde USSR kommunistpartier och andra vänsterorienterade rörelser runt om i världen. I dag fortsätter Ryssland att stödja grupper och individer som gynnar dess egna intressen, och AFD är en av dem.

Implikationer för Tyskland

AFD:s kopplingar till Ryssland är ett allvarligt hot mot Tysklands demokrati och säkerhet. Partiet har redan visat sig vara villigt att sprida rysk propaganda och desinformation, och det är mycket möjligt att det skulle kunna gå ännu längre i framtiden.

Om AFD skulle komma till makten i Tyskland skulle landet kunna bli betydligt mer sårbart för rysk påverkan. Partiet skulle kunna blockera eller försvaga politik som stöder Ukraina och andra länder som Ryssland ser som sina fiender. Det skulle också kunna göra Tyskland mer mottagligt för rysk desinformation och propaganda.

Slutsats

Anne Applebaums anklagelser mot AFD är allvarliga och bör tas på allvar. Rysslands kopplingar till AFD är ett tydligt hot mot Tysklands demokrati och säkerhet, och det är viktigt att vidta åtgärder för att skydda landet från ytterligare rysk påverkan.


Comments